Mini franzelute cu lapte si unt

de RODIMUR in Piine, 6 Feb 2019 | 5184 vizualizari

 

Cred că inițial, cea mai grea problemă, cu acest preparat a fost dubla diminutivare din titlu. După câteva minute de gândire, mi-am adus aminte că inovațiile lingvistice asigură, de fapt, funcționarea și continuitatea limbii, acest ”organism viu” care ne caracterizează, ca ființe vorbitoare. În plus,  dubla diminutivare, în acest caz, asigură exprimarea exactă a realității, pentru că acestea nu sunt doar niște ”franzeluțe” oarecare (ce pot fi mult mai mari!) ci chiar ”mini franzeluțe”, întrucât au, după coacere, 10-12 cm lungime...
Nu am căutat alte rețete, ci m-am folosit de rețeta mea de cornuri pufoase cu gem și nucă (https://www.bucataras.ro/retete/desert-cornuri-cu-gem-si-nuca-82420.html), pentru că aluatul mi se părea asemănător cu acela al pâinițelor franțuzești (”petit pain au lait”) care m-au încântat, de prima dată, atât ca aspect, cât și ca gust și pe care am vrut neapărat să le fac și eu. Am adăugat unele ingrediente și am ”moderat” această rețetă inițială în conformitate cu ceea ce am simțit gustând pâinițele franțuzești, iar în final am ajuns la această rețetă și la acest produs similar, ca gust, dar cred că mai bun,  pentru că nu are adaosuri artificiale.
Din ingredientele de mai jos am făcut 30 de franzeluțe, cam 3/porție. Sunt delicioase cu o cană de lapte, cacao, capuccino, sau ceai și chiar nu mai au nevoie de gem, dulceață, sau unt...

 

INGREDIENTE

  • 550 grame de făină albă
  • 300 ml de lapte cald
  • 50 grame de unt
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 2-3 lingurițe de zahăr tos fin
  • 10 grame de sare
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 ou pentru uns
  • făină pentru modelat
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mini franzelute cu lapte si unt:

Făina albă, amestecată cu sarea se pune în vasul de frământat și se face la mijloc o adâncitură, în care se adaugă drojdia fărâmițată, zahărul și untul tăiat bucățele. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul, iar untul se topește. Se toarnă apoi, puțin câte puțin și restul de lapte, încorporând treptat toată făina. La urmă se adaugă, treptat și uleiul, pentru a definitiva aluatul, care trebuie să fie relativ molcuț și elastic. Se frământă aluatul cam 3-4 minute pentru omogenizare, după care se acoperă vasul cu un șervet curat și se pune la dospit, într-un loc retras, la căldură, ferit de curenții de aer rece.

După aproximativ 30-40 de minute, aluatul care și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșetă și se mai frământă cu puțină făină, pentru a elibera aerul. Se împarte aluatul în două bucăți și fiecare din ele în mai multe, mai mici, cam de dimensiunea unei roșii mici, sau a unei nuci mai mari. 

Din fiecare bucățică de aluat se întinde o foaie subțire (cam 2 mm) cu dimensiunile de 8/10 cm. Se rulează foaia, se strâng ușor și se ascund capetele, după care se crestează franzeluța cu lama subțire și ascuțită a unui cuțit. Apoi se pune franzeluța în tava în care s-a întins hârtie de copt.

Se formează toate franzeluțele, se ung cu un ou ”bătut” și se lasă la dospit încă 6-7 minute, la căldură. După acest interval de timp se mai ung franzeluțele încă o dată cu ou și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos (cam 15 minute).

Când franzeluțele s-au rumenit frumos, se scoate tava din cuptor și după ce se mai răcoresc puțin, se acoperă cu un șervet curat, până ce se răcesc definitiv.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să fie bun, potrivit pentru acest preparat, trebuie ca ingredientele să fie la temperatura camerei, drojdia să fie proaspătă și laptele cald.

2

Amestecați dinainte sarea, cu făina. Dacă sarea ajunge în contact direct cu drojdia, aceasta nu mai crește frumos.

3

Aluatul nu trebuie frământat prea mult, pentru că nu este greu.

4

Pentru dospit, țineți aluatul acoperit cu un șervet curat, la un loc călduros și ferit de curenții de aer rece.

5

Porționați aluatul în funcție de ce dimensiune vreți să aibă franzeluțele. Țineți cont că aluatul va mai crește, după modelare și în cuptor.

6

Nu rumeniți prea tare franzeluțele, ca să nu se usuce. Este un aluat cu unt, care ”se va pierde” la temperatură mare și îndelungată. Este indicat ca untul să rămână în franzeluță și să-i confere frăgezime.

7

După ce le-ați scos din cuptor, până la răcirea completă, este bine să acoperiți franzeluțele cu un șervet curat, ca să rămână moi și fragede.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mini franzelute cu lapte si unt" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (34)

-Licurici- 1

30.05.2019, 12:03

Minunate! am salvat reteta!

RODIMUR 1

30.05.2019, 12:12

Ionel Bonda, pentru gustul tău, îți faci singur. Chiar nu mă interesează absolut deloc care este gustul tău. Eu gătesc pentru mine, nu pentru tine.... Eu cred că sunt suficient de rumenite și le-am făcut așa, pentru că le prefer mai puțin arse și uscate...

RODIMUR 1

30.05.2019, 12:13

Mulțumesc frumos, Laura!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine impletita elvetiana